Gestalt-teori (og psykologi)

Gestaltpsykologi kan beskrives som forskellige elementers relationer til hinanden i malerier, fotografier, film, hjemmesider eller andet grafisk. Forståelse af dette kan fungere som et kritisk analyseværktøj til at bedømme diverse artifakters æstetik. Alt fra farve, form, komposition, lighed, forløb og andet er elementer man arbejder ud fra, som det ses ovenfor. Indenfor gestaltpsykologien kan man tale om forskellige lovmæssigheder, (organisationsprincipper) der beskriver menneskets opfattelse af visuelle objekter. De er som følger:

Figur-grund: Beskriver det psykologiske fænomen hvor man ikke kan opleve et objekt/en figur uden samtidig at opfatte dets/dens baggrund. vaseLoven om nærhed: Objekter der i tid eller rum er tætte på hinanden opfattes som hørende sammen.

law-of-proximity

Loven om lighed: Objekter med ensartede attributter (form, farve, størrelse o.s.v.) opfattes som hørende sammen. Dermed kan ét bestemt objekt fremhæves ved at lade det afvige fra de resterende. Dette kaldes en anomali2000px-Gestalt_similarity.svg

Loven om lukkethed: Ufærdige figurer opfattes som færdige eller hele wwf-closure-design-principle

Loven om forbundethed: Objekter der er forbundet, eksempelvis med streger, opfattes som hørende sammen. Forbundethed

Loven om fortsættelse: Objekter placeret langs en linje eller kurve opfattes som hørende sammen, og vi vil opfatte den simpleste og glatte sti fremfor en mere kompleks. gestalt-continuation

Hvis du ønsker at se udfoldelsen af de ovenstående principper, så klik her og se vores analyse af en hjemmeside udfra gestalt-teorien.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s