Analyse af SKAT.dk

skat.dk.jpg

Her ser vi forsiden til skat.dk’s hjemmeside. Den giver det umiddelbare indtryk af at være overskuelig og let tilgængelig. Det simple udtryk skabes i kraft af de dæmpede farver blå, hvid, grå og gråblå. Desuden er der en god sammenhæng mellem sidens indhold og dens farver som symboliserer ro og seriøsitet. De rolige farver giver også muligheden for, at en anden farvetone let kan tiltrække opmærksom, som det er gjort med ‘Log på’ knappen. Denne er desuden placeret med en hvis distance til de andre knapper og springer derfor endnu mere i øjnene.

Vi vil i det følgende analysere skat.dk’s hjemmeside udfra gestaltprincipperne, Normans begreber samt semiotikken.

11

Law of proximity og similarity. Her ser vi, at den grå-blå menulinje er sammenhængende på grund af samme farve, samme skrifttype og placeringen sammen.

Derudover benytter menuen også Law of common faith både over- og undermenuen. Vælger man f.eks. punktet “årsopgørelse” vil der forekomme en dropdown-menu. Hvis man vælger et af punkterne i den øverste hovedmenu, er det ikke blot en drop-downmenu der forekommer, men hele sitet der ændres (Borger, Erhverv, Jura eller Kontakt).

12

Law of proximity og similarity. I midten af siden ses også hovedmenuen, for pågældende side man har valgt (Borger, Erhverv, etc.), som er centreret i billedet. Dette er med til at give følelsen af æstetisk balance, foruden blikfang.

Menuen benytter sig også af ikoner som signifiers, med implicitte konnotationer. F.eks. er ikonet for “kørselsfradrag” en bil, altså en direkte afbildning af et konkret objekt, som har konnotationer til kørsel, og deraf kørselsfradrag. Ligeledes er ikonet for “årsopgørelse” en kalender, der har konnotationer til “året”. Forankring i form af teksten.

 

13Law of common fate. Dropdownmenuen er et eksempel på law of common fate, fordi dens indhold bevæger sig sammen, altså folder sig ud, i det man trykker på ‘Årsopgørelse’. Det samme gør sig gældende for siden som helhed, når man betjener sig af den øverste hovedmenu. Dette er også et glimrende eksempel på mapping, hvor menuen falder ned under valgmuligheden. Law af similarity bliver i høj grad brugt, for at understøtte sidens mapping.

Law of similarity og proximity. 14Nederst på siden finder vi nogle sektioner med overskrifterne: ‘Om os’, ‘Hjælp’, ‘Se også’ og ‘Other languages’. Disse sektioner er inddelt
med nogle tynde, ‘ufærdige’ streger. Ved hver enkel sektion ser vi eksempler på law of similarity samt proximity i og med underpunkterne er af samme ‘type’ samt placeret nær hinanden, med ens venstremargen.

 

Når man holder musen over en af valgmulighederne i den midterste menu, ændrer farven sig. Dette er både en signifier (der indikeres hvad man skal til at trykke på) og en feedback (der indikeres hvor man har rykket musen hen).

21

Affordances på siden er ganske åbenlyse. De inkluderer bl.a. navigation på siden, det at man kan trykke, indtaste sin selvangivelse etc. Man må også gå ud fra at siden afforder noget for de medarbejdere, som sidder på den anden side af brugerfladen, og betjener de brugere, som har brug for det.

Der findes også en constraint på siden. Når man først kommer ind på forsiden, oplever man at der vil være nogle begrænsede muligheder, indtil man er logget ind på siden. Det er dog meget tydeligt hvor man skal logge ind, som det ses på billedet under. Farven skiller sig for det første ud, og det er også placeret et sted, der er tilpasset en hyppig konceptuel model, hvor administrativ adgang er placeret i øverste, højre hjørne.

22

Venlig hilsen

digIT

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s