Samlende beskrivelse af Banegårdspladsen

Banegårdspladsen er centralt beliggende i Århus. Som navnet angiver ligger den lige ved Århus Banegård hvilket gør det til et tæt befærdet område – Både for fodgængere, cyklister og bilister. Der er forbindelser til både busser, taxaer og tog. Derudover er der gjort plads til at folk kan parkere deres cykler på pladsen. Størstedelen af pladsen er beregnet til kørsel, hvilket minimerer opholdsrummet for folk til fods. Pladsen er meget kommerciel idet den er omgivet af butikker og restauranter. Der er et par træer i midten af pladsen samt beplantning ved midten af vejbanerne. Omkring Cafe Stiften er der stillet en række blomsterkasser op for at skærme ud til det trafikerede kryds. Derudover ligger der også mange cigaret skodder på fortovet og i blomsterkasserne ved Cafe Stiften. Vi observerede at størstedelen af de stationære mennesker på pladsen primært var der fordi den fungerer som transitplads mellem transportmidler, det værende offentlige eller private. F.eks. kan det ses på billederne at der står mange mennesker og venter på bussen ved de forskellige stop. Flere af disse mennesker bærer rundt på store kufferter, så vi går ud fra at de er rejsende længere væk fra. Derudover sidder der også folk på Stiftstidendes Cafe og Baresso. På grund af den tætte trafik i og omkring pladsen, oplevede vi at der var megen aktivitet hvilket godt kan virke forstyrrende for cafeernes gæster.

Skærmen der hænger over Cafe Stiften tiltrækker ikke så mange folks opmærksomhed. Dette kan til dels være fordi der er nogle træer der skærmer for udsynet til skærmen så det er begrænset hvor meget man kan se af denne, og dels fordi der primært vises teaser-nyheder fra Stiftstidendes avis, eller reklamer. Dette blev understøttet af vores interview med en togmand i pølsevognen overfor skærmen: “Sådan noget som bolig-reklamer der, det er jeg jo fuldstændig ligeglad med jo” (Togmanden fra interview), samt pølsemanden selv: “Man har jo også vænnet sig til at man ikke kan nå at læse det der står på den, og så er det jo ligemeget”. Vi snakkede med en lokal kørelærer der fortalte os at mange af hans elever der kører forbi pladsen, især om aften, ofte bliver forskrækket hvis skærmen pludselig skifter til et klart lys da de tror det er forlygterne fra en bil. Derudover prøvede vi også at bevæge os rundt på pladsen, og prøvede at opfatte den fra en brugsvinkel. Vi prøvede at sidde ved Cafe Stiften og vi gik ind på Baresso.

14500320_10207314217509512_2693512169758229832_o.jpgHer ses et billede af Banegårdspladsen. Det grønne område indikerer hvor der er frit udsyn til Stiftstidendes Skærm. Her er det især tydeligt at der er dårligt udsyn fra en stor del af pladsen.

Advertisements